Frågor och svar

Anwers to questionsSMS lån – Vad är det?
Ett sms lån eller mobil lån som det också kallas är ett kortfristigt lån som du kan ta för att betala något innan du får lön igen till exempel. Denna form av lån har många namn. Om du behöver pengar snabbt så är denna låneform enkelt att ansöka om, att få och att återbetala.

Vad krävs för en ansökan om ett snabbt lån?
Ansöknings krav hos de olika långivarna varierar men ansökan om lån kan göras från att man fyllt 18 –  20 år och är svensk medborgare. Sedan kan du behöva ha en e-postadress, ett mobil telefonnummer och ett bankkonto. En del av långivarna accepterar om du har kontant telefon och hemligt nummer såvida du kan identifiera dig med Bank-id till exempel. Om du har betalningsanmärkningar så är det en del av långivarna som ser till din situation det senaste halvåret eller hur många anmärkningar du har haft. De flesta vill dock att du inte har betalningsanmärkningar.

Vad är effektiv ränta?
Termen effektiv ränta används för att beskriva den totala räntekostnaden i procent för ett lån på ett helt år. Eftersom sms lån inte löper på ett år, så måste den effektiva räntan räknas ut som om du förnyade lånet vid varje månad under ett års tid utan att betala upplupen räntan. Det innebär att om du lånar 4000 kronor på 30 dagar som ska betalas tillbaka med 10 % ränta så får du betala 4400 kronor i slutet av månaden. Beräkningen av den effektiva räntan gör att du måste beräkna nästa månad som om du nu hade en skuld på 4400 + 10 % ränta efter en till månad vilket blir 4840 kronor i slutet av månad två. En till månad med 4840 kronor + 10 % ränta ger 5324 kronor. Denna matematik skall nu upprepas 12 gånger. Därför presenteras den effektiva räntan på ett år ibland upp till 12000 %. Viktigt att tänka på är att har du inte råd att betala ett korttids lån efter en månad, ta inte lånet.

När får man lån beskedet?
En del besked kommer ögonblickligen. Under de vanliga öppettiderna så får man snabbt svar. Skulle man skicka in ansökan under helgen så ska man veta att inte alla långivare har öppet under helgerna eller att det kan ta längre tid att få svars besked.

På vilka sätt kan jag ansöka om lån?
Det finns tre sätt att vanligtvis ansöka om ett lån. Genom att använda sms eller Internet så kan du skicka in din ansökan. Det går också ibland att ansöka om lån genom att ringa upp lån givaren. Det är inte alla långivare som tar emot ansökningar genom telefonsamtal.

När betalas lånet in på mitt konto?
Så fort du accepterat avtalet så betalas pengarna ut samma dag. Det kan ta lite längre tid (en bankdag) beroende på vilken bank du har och om du ansöker om lånet under en helg.